تاریخچه تکواندو در افغانستان!
تکواندو به عنوان ورزش رزمی قابل قدر و جذاب برای نخستین بار در سال 1352 و در زمان جمهوریت شهید سردار محمد داود توسط یک مرد آمریکایی بنام ( فل گنگهم ) در پوهنتون کابل نمایش داده شد .
( فل گنگهم ) که خود از زمره اساتید آمریکایی فاکولته انجنیری پوهنتون کابل بود با پشت کار و علاقمندی فراوان در تدریس تکواندو توانست تعدادی زیادی از محصلین پوهنتون را به آموزش این ورزش جذاب و هیجان انگیز وادارد. اساس گذاری ورزش تکواندو آنهم در یک نهاد اکادمیک روند گام برداشتن این هنر را به فردا های نوین ترقی و تعالی تسریح میبخشد. همان است که یک تعدادی زیادی از بهترین و نخبه ترین جوانان آنوقت این هنر را به شکل مکتبی و کلاسیک آن میاموزند و نخستن هسته های کلپ های ورزشی در شهر کابل ایجاد میشود.
استاد همایون ,استاد خلیل حیدری، استاد عتیق , استاد حبیب , استاد محمد اکبر حیدری استاد اسد الله اوریا خیل , از زمره نخستن دانشجویان تکواندو افغانستان اند که توانستند با عرق ریزی و پشت کار فراوان و تاخیر ناپذیر تکواندو را بصورت علمی و اکادمیک آن فراگیرند . هرچند حضور استاد فل گنگهم در آن ورزگار موهبت بزرگی برای تکواندوی افغانستان شمرده میشد , باآنهم افغانها توانستند خود مدیریت تکواندو را بدست گیرند . , استاد همایون کلپ میوند , استاد حبیب کلپ حبیب ، استاد محمد اکبرحیدری کلپ حیدری و استاد اسد الله اوریا خیل کلپ اسد را بنیان گذاشتند. طی دهه شصت خورشیدی تکواندوی کشور توانست به ولایات هم گسترش یابد و تنها و تنها به مرکز متمرکز نماند. تا سال 1366 کدام نو آوری قابل مکثی در تکواندوی افغانستان رخ نداد تا که برا ی اولین بار تکواندوی پومسه توسط عبدالناصر هوتکی که از زمره شاگردان استاد محمد اکبر حیدری بود و توانسته بود طی اقامت خویش در جمهوری اسلامی ایران تکواندوی پومسه را فراگیرد, در کشور اساس گذاری شد.
به تعقیب آن در سال 1371 فدراسیون تکواندوی افغانستان رسما درفدراسیون جهانی تکواندو ثبت و راجستر گردید و علی رغم تمام مشکلات و پرابلم ها و جنگ شدید که میان گروه های مجاهدین در بعد از سال 1372 رخ داد فدراسیون تکواندو توانست که مسابقات تیم ملی تکواندو را براه بیاندازد. بدین منوال برای اولین بار در تاریخ تکواندوی کشور مسابقات برای گزینش بهترین ها برای تیم ملی تکواندوی کشور در سال 1372 تدویر یافت . و اولین تیم ملی تکواندو بعد از ایجادش در مسابقات بین المللی هیروشیمای جاپان اشتراک ورزید. اولین مدال جهانی توسط تکواندوکاران افغانستان بواسطه نثاراحمد بهاوی2007 به رشد و انکشاف ورزش تکواندو رونق بیشتر بخشید. و سرانجام روح الله نیکپا تکواندوکار دیگر افغانستان توانست در المپیک 2008 چین برا ی اولین بار در تاریخ ورزش افغانستان مدال المپیکی را بنام خود رقم زند .روح الله نیکپا تواسنت برای دومین برا و در المپیک2012 لندن توانست دومین مدال تاریخ افغانستان را در رشته تکواندو کسب کند. و در آواخر سال 2008 محمود حیدری و حسن رضایی توانستند که از مسابقات جهانی نوجوانان منعقده کشور ترکیه مدال برونز را نصیب کشور خود نمایند، قابل ذکر میدانیم از مدال نقره محمود حیدری در سال 2009 از مسابقات کوپن هاگن ازآن خود ساخت و قابل یادوری میدانم که در بخش بانوان سلما حسنی ، لیلا حسنی ، شفیقه کارگر ، نیلا احمدی وحمیرا محمدی مدال های نقره و برنز را کمایی کردند و این یک گام بس مهم و به سزای برای تکواندو افغانستان به حساب میاید.
شایان یاد آوریست که از بدو تاسیس فدراسیون تکواندو تالحال اشخاص مختلفی سمت ریاست فدراسیون تکواندوی افغانستان را داشته اند که ذیلا از انها ذکر بعمل میاید.
1 محمد یوسف دلدار اولین ریس فدراسیون تکواندو افغانستان 2 عبدالقدیر فطرت 3 عبدالناصر هوتکی 4 لعل محمد سیار 6 عبدالشکور مطمین 7 عبدالمتین خادم 8 میرزمان باور 9 غلام ربانی ربانی 10 و ضیاالحق بخشی ریس کنونی فدراسیون تکواندو کشور .
در بین 10 ریاست فدراسیون بالا ترین دست آورد برای کشور در زمان ریاست آقای ربانی بود .